Top 7 detox namirnica dio 2

Niste spremni za velike promjene u vašoj svakodnevici, a ipak bi se htjeli osjećati zdravije? Pokušajte u prehranu uvrstiti bar ove detox namirnice. Ideano bi bilo i smanjiti unos kofeina, nikotina, šećera i rafinirane „mrtve“ hrane jer njima poništavate efekt detox namirnica.

Sve ove namirnice djeluju teško na jetru koja je posebno osjetljiva u proljeće. Štoviše, kofein i šećer pospješuju izlučivanje kalcija iz organizma što uzrokuje manjak tog prijeko potrebnog minerala za kosti. Tu nikakav dodatni kalcij ne može pomoći jer ga kofein i šećer stalno iznova izlučuju van. Pokušajte smanjiti unos ovih štetnih namirnica bar kroz jedan tjedan i nazovite ga vašim detox tjednom.

 

Evo novih detox namirnica:

 

4. KOPRIVA

Ova nekadašnja hrana siromašnih je ponovno pravi hit. Odlična je za čišćenje krvi, jetre i urinarnog trakta. Diuretik je i potiče rad crijeva. Uz sve to sadrži obilje željeza te se preporuča anemičnim osobama. Kopriva pomaže u borbi protiv proljetnog umora i puni vas energijom.

Najjednostavniji način primjene je u obliku čaja. Ipak u modu se vračaju i jela od mlade koprive. Mladu koprivu možete koristiti na sličan način kao i špinat: na lešo, u zeljanicama, pitama, rižotu…

 

5. KLICE

Klice su prava mala riznica vitamina i minerala. Zamislite malu jedinku koja u sebi nosi energetski potencijal cijele velike biljke. Upravo to su klice! Za slatke verzije (kao dodatak vašem muesliu ili jutarnjim kašicama) koristite pšenične klice koje obiluju vitaminom E, a za slane varijante (npr. na vašem sendviču) koristite alfa alfa klice koje obiluju klorofilom i vitaminom C.

U proljeće prirodno osjećamo želju za suncem i boravkom na svježem zraku. Poslušajte tu želju vašeg tijela. Već 15 minuta boravka na suncu je dovoljno da naše tijelo proizvede potrebne količine vitamina D, te se aktivira proizvodnja endorfina hormona sreće. Endorfin se pokreće i laganom aktivnošću. Stoga prošećite, odvježbajte sat yoge ili već štogod drugo po svom ukusu. Ali ne propustite pokrenuti vaše tijelo. U pauzi probajte koju od ovih detox namirnica.

 

6. ZELENO

Zeleno kao zeleno lisnato povrće; Zeleno kao potočarka; Zeleno kao chlorella. Ovo su najkorisnije zelene detox namirnice. Sve obiluju klorofilom koji predivno djeluje na kvalitetu krvi. Zeleno lisnato sadrži i kalcij i vitamin C kao i potočarka. Chlorella je pak mikroalga dostupna u tabletama ili prahu koja čisti organizam na način da na svoje stanične stjenke veže toksine i izlučuje ih iz tijela.

Napomena: Chlorella u prahu ima funky okus, pa ako niste spremni na eksperiment, kupite tabletice.

 

7. TEMPEH

Pokušajte pokoji mesni obrok zamijeniti tempehom. Ovaj odrezak fermentirane soje je bogat kvalitetnim bjelančevinama koje sadrže svih osam esencijalnih aminokiselina. Zbog fermentacije sadrži i važne „dobre“ bakterije baš kao npr. jogurt ili koji drugi fermentirani proizvod. Snagu njegovih „dobrih“ bakterija uspoređuju s penicilinom. Svakako koristite onaj organski tempeh od genetski nemodificirane soje.