Bundeve u tanjure!

Doba je bundeva! Ne propustite ove narančaste riznice hranjivih tvari uvrstiti u svoj jelovnik. Već sama narančasta boja unosi sunčevu energiju u tmurne jesenske dane. A i sama činjenica da, jednom ubrane, mogu stajati nekoliko mjeseci ili čak i duže ukazuje koliku količinu vitalne energije ova namirnica posjeduje.

Energija bundeve
Energija bundeve smiruje, uzemljuje. Zapravo, to je prirodna inačica comfort food-a. Nema ništa bolje nego izbalansirati stresan dan koji nas izbacuje iz ravnoteže energijom narančaste kraljice jeseni, bundevom, koja će nas centrirati i energetski vratiti stvari na svoje mjesto.

Svojstva bundeve
Nutritivni podaci bundeve potvrđuju ove činjenice. Bundeva ima prirodno sladak okus koji smiruje jer njezin nizak glikemijski indeks drži ravnotežu šećera u krvi. Sadrži kalij, fosfor, kalcij, mangan, beta karoten, vitamin C te neke vitamine iz B skupine. Vlakna povoljno djeluju na probavu, a zbog lake probavljivosti mogu je konzumirati i bebe. Također, sadrži vrlo malo kalorija – svega 26 – 30 u 100 g.

Vrste bundeve
Postoje razne vrste bundeva. Kod nas su možda najpoznatije hokaido bundeva, mađarica i argenta. Hokaido bundeva ima izrazito narančastu koru koja se također može kuhati ili peći i narančasto meso. Mađaricaje bundeva sivo – zelene kore, a argenta je kruškolika bundeva svjetle kore koja zbog svog oblika ima najviše mesa i najlakše se čisti.

Jela od bundeve
Bundeva se najčešće pretvara u juhu ili peče u pečnici, no ona može puno više. Od bundeve nastaju ukusni njoki, palačinke, pirei, pite… Kušajte fine bundevine keksiče:

Keksi od bundeve
100 g bundeve
brašno od pira
šalica oraha
zobnene pahuljice (sitne)
šalica grožđica
pola šalice sirupa agave
pola šalice hladno prešanog ulja
sol

Skuhajte bundevu s mali soli i ispasirajte ju u pire. U pire dodajte ulje, sirup agave i malo soli. U to umiješajte jednake količine brašna i pahuljica sve dok ne dobijete gustu smjesu koju ćete moći oblikovati rukama. Umiješajte grožđice i sjeckane orahe. Mokrim rukama oblikujte kekse promjera cca 8 cm debljine cca 1 cm, te stavite na masni papir. Pecite na 200˚C u prethodno zagrijanoj pečnici 20 minuta. Dobar tek i vidimo se u studiu Yoga Tao!

Om Shanti, Shanti Om