Najčešće čujem kako ljudi govore da se nemaju vremena hraniti zdravo. To nikako nije istina! Zdravi obroci se mogu spremiti i u desetak minuta, samo treba uložiti malo truda i dobre volje. Jednom kad osjetite dobrobiti kvalitetne prehrane možda posegnete i za onim „dužim“ receptima koji se, također, mogu bez problema uvrstiti u radnu svakodnevicu uz samo malo dobre organizacije. U prilogu se nalaze četiri brza, zdrava i fina recepta koja ćete sigurno zavoljeti.

 

Zobneni griz može poslužiti kao doručak, slatki međuobrok ili zdravi desert. Brzo se priprema, a sadrži sve dobrobiti cjelovitog zrna zobi koje se inače kuha sat vremena. Zob obiluje vitaminima B i E, te sluz koja nastaje prilikom kuhanja oblaže i umiruje želudac.

 

Panirani tofu je jelo bogato bjelančevinama, te zamjenjuje teški mesni obrok. Sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina, te izoflavone koje povoljno utječu na reproduktivni i kardiovaskularni sustav.

 

Poriluk s shiitake gljivama je ukusan prilog od povrća. Shiitake su odavno poznate kao izvor zdravlja i dugovječnosti, a poriluk jača imunitet, snižava krvni tlak, kolesterol i djeluje kao prirodni antibiotik.

 

Salata od mozzarelle i azuki graha je stvarno brzo jelo gotovo za par minuta. Sadrži mnoštvo izoflavona, vlakana i nezasićenih masnih kiselina. Azuki grah ima smirujuće djelovanje i pogoduje energiji bubrega.

 

PANIRANI TOFU (2 porcije)

250 g svježeg tofua (meni je najbolji Anapurna)

4 žlice tamarija
1 žlica rižinog slada
1 žličica praha đumbira
1 režanj češnjaka usitnjen
Krušne mrvice
2 žlice hladno prešanog ulja

Tofu nareži uzdužno na kriške debljine 1 cm. Pomiješaj tamari,slad,đumbir i češnjak u posudi pa dodaj tofu da se ravnomjerno namoči. Ostavi da se marinira 1 sat. Nakon toga svaku krišku stavi u mrvice pritišćući tako da se mrvice što bolje utisnu u tofu. Tofu isprži na malo ulja. Dovoljna je minuta-dve sa svake strane.
ZOBNENI GRIZ (3 porcije)

300 g zobi (idealno iz organskog uzgoja)
½ L zobnenog mlijeka (ili u nedostatku vode s mrvicom soli)

Zob operite i ostavite da se prosuši (možete ju oprati i par sati ili čak dan ranije kako bi u trenutku kad krećete s pripremom već imali suhu zob). Stavite mlijeko da zakuha. Sameljite zob u mlincu za kavu u brašno. Kad mlijeko zakuha, smanjite vatru i umiješajte zobneno brašno u mlijeko pjenačom. Kuhajte nekoliko minuta, te po potrebi dolijte još vode.
Et voila!
Napomena: Griz možete začiniti čistom vanilijom, čistim kakaom, cimetom, narančinom koricom ili suhim voćem. Kombinacije su bezbrojne i ovise o vašoj mašti i ukusu.

 

SALATA OD AZUKI GRAHA, KUKURUZA I MOZZARELLE S BUĆINIM ULJEM (1 porcija)

limenka azuki graha
180 g kukuruza (iz staklenke)
70 g mozzarelle
Bućino ulje
Jabučni ocat
Sol, papar po želji

Narezati mozzarellu, isprati kukuruz i grah i sve zajedno pomiješati. Začiniti po želji.
Napomena: Kao promjena mogu se koristiti i druge vrste graha. Umjesto mozzarelle može se koristiti feta (ali tada izostaviti sol) ili mladi kozji svježi sir. Ako je kozji sir dovoljno čvrst može se narezati na deblje šnite i na kratko popržiti na teflonskoj tavi na malo maslinovog ulja, te zatim odmah malo popapriti.

SHIITAKE S PORILUKOM (1 porcija)

100g shiitaka
1 manji poriluk
Tamari ili sol
Malo ulja, malo vode

Razreži poriluk po duljini i odsjeci 1cm kraja korijena i baci. Operi pod vodom. Operi gljive pod mlazom vode držeći klobuk gore, stapku dole. Odvoji stapke gljiva i sitno ih nasjeckaj, nasjeckaj klobuk na trake debljine 1cm, te nasjeckaj poriluk. Na malo ulja dinstaj bijeli dio poriluka, dodaj gljive. Kad su gljive pri kraju (cca 5 min), posoli ili dodaj malo tamaria, promiješaj, dodaj zeleni dio poriluka i poklopi da se dinsta još 2 min.
Gotovo!